Add Me!Close Menu Navigation
Add Me!Open Categories Menu

旅行腳架 Feisol CT-3441S (quick preview)

一個2人營大約2kg, 計計數一枝鋁合金腳架連波頭大約都有1個營的重量,所以去露營影相,控制gear 的重量都值得大家花花心思。如果你有一部DSLR,可能你也會頭痛用甚麼腳架和波頭,要穩定之餘又不能太重。一般鋁合金腳架重量也不少,帶上山真有點苦了自己,一來重、二來如果腳架太長要pack 係外邊,成個backpack 就會一邊重一邊輕,慘!如果你的相機gear 是輕量,可選一些反摺的 1 或 2 號腳架,配上carbon fiber,絕對令你的旅程輕鬆不少!

Feisol CT-3441S 定位是旅行腳架,以輕量和反摺為賣點28mm Carbon fiber 腳管,負重10 kg,重量只有1 kg。展開高度有 128cm,再開埋extend tube 可達178 cm 有黑、金、紅、藍四種顏色。

本人覺得紅色係 strangely beautiful*,如果鮮紅會有點反感,但這紅是暗暗地,加上光面的反射,突出之餘又不會太浮誇。

腳管可反摺易於收藏,反摺後大約有手肘到手掌尖 (43cm)

原裝有膠頭,可加短釘或長釘,轉釘頭令腳架在山頭石地更”食地”

附送掛勾,可掛鏡頭/ 袋,掛物重量可以加強腳架穩定性

CT 3441s 配上Photo Clam PC-33NS 波頭

袋/ 配件/ 短釘(另購)

後補腳架用後感與 Photo Clam PC-33NS 波頭 用後感

Posted By klas

Pure photography.

3 Responses to “旅行腳架 Feisol CT-3441S (quick preview)”

  1. Vincent says:

    正野,
    我都儲緊$買…

  2. Tara says:

    好靚仔!全開唔止178CM掛? 拎上手真係好輕…

  3. klas says:

    vincent, ok 架, 快d 入貨試下!

    tara, 初版有184 cm
    第2版有178cm
    最新版是防自轉型號.

回覆文章




Please leave these two fields as-is: